Marko Zevnik
ustanovitelj in direktor

Naša rešitev zagotavljanja mobilnosti starostnikov iz ruralnih predelov je nastala kot lokalna entuziastična pobuda - ki smo jo, predvsem ko smo v praksi spoznali, kako pozitivne učinke ima, neprenehoma razvijali in nadgrajevali. Danes imamo izdelan sistem delovanja, lastno razvito informacijsko infrastrukturo ter bogate izkušnje. To nam omogoča, da naš model delovanja širimo v nove kraje in vsaj nekoliko pripomoremo k dvigu kakovosti življenja na podeželju.
Ponosen sem, da so Sopotniki povezali številne srčne prostovoljce, prizadevne koordinatorje in hvaležne starostnike - pa tudi občine, sponzorje in donatorje - v čudovito zgodbo, ki nas vse bogati.


  info@sopotniki.org       040 162 875

Marko Zevnik

Romana Menhart
koordinatorka programa

Spoštovanje, zaupanje, povezovanje in opolnomočenje starejših so načela Sopotnikov, ki so mi pisana na kožo. Delo koordinatorke programa mi daje priložnost, da s svojim delom rešujem težave starejših, jim odvzamem kakšno skrb in jim tako posledično olajšam življenje. Hkrati mi nudi sodelovanje s čudovitimi ljudmi, ki so nesebično pripravljeni pomagati drugim. Tako sem v družbi istomislečih, ki smo pripravljeni stopiti iz svoje cone udobja, videti sočloveka in se potruditi zanj. Vesela sem, da me je pot zapeljala do Sopotnikov. Vem, da sem z njimi na pravi poti!


  romana.menhart@sopotniki.org       051 674 416

Romana Menhart

Janja Smrkolj
skrbnica donacij in sponzorstev

Sopotniki mi kažejo kako dobra lahko postane naša družba, če si prizadevamo za to, da pazimo drug na drugega. Smo organizacija, ki spreminja življenje starostnikov na bolje. Vendar pa se obenem tudi moje življenje spreminja na bolje. Vsak dan v pogovoru s starejšimi namreč doživim ogromno hvaležnosti, ki se kaže v njihovi dobri volji in hvaležnih besedah. Ta dobra volja je z mano pri delu, vidim jo tudi pri prostovoljcih in z mano ostane še tudi po tem, ko ob koncu delavnika zapustim pisarno.


  janja.smrkolj@sopotniki.org       051 635 365‬

Janja Smrkolj

Nina Zečević
koordinatorka Enote 1 – Kras-Brkini (občine Divača, Sežana, Hrpelje–Kozina)

Lahko rečem, da je delo, ki ga opravljam v Zavodu Sopotniki, povsem v skladu z mojo željo. Da nekomu lahko pomagam, me navdihuje in osebnostno izpopolnjuje, vsak trud pa je poplačan s hvaležnostjo naših uporabnikov. Zelo sem vesela, da sem lahko postala del ekipe, ki svoje delo opravlja tako predano in z dejanji vsakodnevno pomaga starostnikom na njihovi poti.


  nina.zecevic@sopotniki.org       031 831 030

Nina Zečević

Irena Colner
koordinatorka Enote 2 – občina Sevnica

Nič ni lepšega, kot biti opora in pomagati sočloveku, koga razveseliti ali komu polepšati in popestriti dan. Ni nujno, da je to samo prevoz, včasih je dovolj že, da mu prisluhneš, nameniš prijazno besedo in iskren nasmeh. Vse to mi omogoča delo pri Sopotnikih, ki hkrati zapolnjuje in bogati tudi moje življenje. Neprecenljivo lep je občutek, ko večkrat v nemočnih, celo preplašenih pogledih ali nesigurnih besedah starejših, zaznaš neizmerno hvaležnost za zgolj drobec naklonjenosti in pomoči. Velikokrat je naš prevoz edini most med osamljenim starostnikom in ostalo družbo. Vesela sem, da sem lahko del ekipe Sopotnikov, del zelo srčnih ljudi, ki ne samo, da dobro mislijo, tako tudi delajo.


  irena.colner@sopotniki.org       031 338 187

Irena Colner

Andrej Valenčak
koordinator Enote 3 – občina Brežice

Kot del Sopotnikov imam ta privilegij, da vsakodnevno pomagam ljudem, ki se pogosto počutijo osamljeni in prepuščeni samim sebi. Vem, da s svojim delom ne rešujem le problema okoli prevoza ali termina pri zdravniku, ampak našim starejšim sporočam, da niso sami in da nam je mar zanje. Najlepša stvar pri tem pa je, da pri Sopotnikih v zameno za svoje usluge ne pričakujemo ničesar, zato pa je hvaležnost, izražena s toplimi stiski rok in prijaznimi besedami, toliko bolj iskrena in od srca.


  andrej.valencak@sopotniki.org       041 744 947

Andrej Valenčak

Tomaž Brečko
koordinatorka Enote 4 – občina Krško

Ko vidiš koliko naša storitev pomeni ljudem, ki bi se drugače zelo težko organizirali, je to že nagrada sama po sebi. Včasih ti nekdo pove po telefonu, da drugače sploh ne bi šlo in da mu to pomeni ogromno. Drugi so hvaležni že za toplo besedo ali preprost pogovor. Najmočneje doživetje pa je tisto v živo, ko ne rabiš besed, vidiš po nasmehu in očeh. Takrat se zaveš ljudske resnice, da nikoli samo ne daješ, ampak tudi prejemaš. In to še posebej velja pri delu koordinatorja ali prostovoljca pri Zavodu Sopotniki.


  tomaz.brecko@sopotniki.org       031 441 999

Tomaž Brečko

Anita Rauh
koordinatorka Enote 5 – občina Kočevje

Ko sem pričela z delom pri Sopotnikih, sem se podala v popolnoma neznane vode. Kmalu sem spoznala, da je to delo, pri katerem naredimo v enem dnevu ogromno dobrega. Ko slišim zadovoljne uporabnike, vem da je bilo delo dobro opravljeno. Vesela sem, da lahko na tak način pomagamo starejšim.


  anita.rauh@sopotniki.org       051 426 411

Anita Rauh

Ljubica Gutnik
koordinatorka Enote 6 – občina Postojna

Delo s Sopotniki mi je prineslo veliko novih poznanstev in prijateljstev, tako s prostovoljci kot uporabniki. Ko z uporabniki stkemo nitke zaupanja, mi to prinese veliko dobrega in zadoščenje, da sem naredila res nekaj za naše starejše občane, kateri včasih potrebujejo ne samo prevoz, temveč tudi toplo besedo. Njihova hvaležnost je neizmerna. Zato gre zahvala tudi našim prostovoljcem, ki svoj prosti čas nesebično pomoč namenijo najbolj ranljivi skupini.


  ljubica.gutnik@sopotniki.org       031 607 070

Ljubica Gutnik

Tibor Pranjić
koordinator Enote 7 – občina Pivka

Početi nekaj dobrega za skupnost, v kateri živiš, je istočasno dar in odgovornost, ki po pravici povedano, ni za vse. Starejše je potrebno negovati, za njih skrbeti in jih poslušati. Vedno jim moraš biti pripravljen priskočiti na pomoč, saj je to tisto, kar najbolj potrebujejo. Priznam, biti koordinator enote Sopotniki Pivka ni lahko in mi v vsakdanjem delu s prostovoljci in uporabniki prinese veliko izzivov. Vedno preizkušam sebe, svojo kreativnost in iznajdljivost, zato je to delo poslanstvo in ne samo navadna služba.


  tibor.pranjic@sopotniki.org       051 657 555

Tibor Pranjić

Tjaša Samec
koordinatorka Enote 8 – občina Ajdovščina

Res je lepo delati s starejšimi ljudmi, ki so hvaležni za vso pomoč in toplo besedo. Hvaležni, da jih poslušamo, da nam lahko povedo kakšno anekdoto iz mladosti in da nam kdaj lahko povedo tudi njihove skrbi. Vsakodnevno prejemamo pohvale in zahvale za prijaznost in delo prostovoljcev in mene kot koordinatorke enote Ajdovščina. Dokler nisem bila v tej službi nisem niti pomislila, da je lahko toliko starejših, ki nimajo nikogar, ki bi jih peljal do zdravnika ali pa le po kruh v trgovino. Vsak dan, ko zaklenem vrata pisarne, se veselim drugega dne in novih zgodb.


  tjasa.samec@sopotniki.org       051 339 944

Tjaša Samec

Barbara Krašovec
koordinatorka Enote 9 – občina Ankaran

Delo koordinatorke enote Sopotnikov v Ankaranu me je popeljalo nazaj v obzorja sonca, ljubezni in darovanja. Že kot majhna punčka sem bila vedno pripravljena ponuditi pomoč, če je to kdo potreboval. S tem sem odraščala in tako obdarovala sebe in ljudi okoli mene. Zelo sem hvaležna, da obstajajo Sopotniki, saj mi je to delo dalo priložnost pomagati starostnikom in jim nuditi pogovor, sočutje. Starostniki potrebujejo to za ohranjanje samostojnosti, sreče in želje po družabenem življenju. Moj moto je ,,Delaj z ljudmi tako, kot bi želel, da oni delajo s teboj."


  barbara.krasovec@sopotniki.org       041 771 177

Barbara Krašovec

Andreja Jerant
koordinatorka Enote 10 – občina Litija in Šmartno pri Litiji

Moje novo delo, delo koordinatorja v Občini Litija in Občini Šmartno pri Litiji mi zelo veliko pomeni, kajti delo s starejšimi je zelo zanimivo. V teh nekaj dneh sem spoznala, da starejši za kakovostno življenje potrebujejo pomoč, pa če tudi je samo vožnja do zdravnika. Starejši so zelo hvaležni, saj jim pomagamo narediti lepši vsakdan.
Iskrena hvala mojemu vodstvu, ki mi je zaupalo to pomembno delo, delo s starejšimi in hkrati delo s prostovoljci, ki so dobri in svoj prosti čas posvetijo za vožnjo starejših.


  andreja.jerant@litija.si       041 448 822

Andreja Jerant

Gregor Pokleka
koordinator Enote 12 – občina Cerknica

Kot zaposlen na Rdečem križu v Cerknici, poleg ostalih delovnih nalog, od letos opravljam še delo koordinatorja pri Sopotnikih. Kljub temu, da sem v organizaciji, ki se poleg drugega ukvarja tudi z dobrodelnostjo in pomočjo sočloveku, so Sopotniki velika popestritev in dodatno zadovoljstvo. Z veseljem skupaj s prostovoljci poskrbimo za starostnike, kateri potrebujejo prevoz. Lepo je spremljati njihove odzive, hvaležnost na obrazu, prijazne stiske rok. Veseli smo vsakega novega uporabnika in komaj čakamo, da mu lahko popestrimo in olajšamo urico ali dve.


  gregor.pokleka@sopotniki.org       041 703 060

Gregor Pokleka

Tina Benčina
koordinatorka Enote 13 – občina Idrija

Vedno sem se rada družila in pogovarjala s starejšimi ljudmi ter poslušala njihove zgodbe. Menim, da je največ, kar lahko podarimo sočloveku, naš čas. Sopotniki mi omogočajo, da v svojem okolju spoznam veliko starejših, se z njimi pogovarjam, predvsem pa upam, da jim skupaj z našo ekipo prostovoljcev tudi pomagam in polepšam dan. Oni ga meni zagotovo, tako da to zame ni le služba, temveč delo, ki me vsakodnevno osrečuje.


  tina.bencina@sopotniki.org       051 299 555

Tina Benčina

Štefka Suša
koordinator Enote 14 – občina Zagorje ob Savi

Po odločitvi, da se tudi v naši občini priključimo ekipi Sopotnikov je bilo na nek način samoumevno, da koordinacijo prevzamemo na Rdečem križu. Skrb za eno izmed najbolj ranljivih skupin prebivalstva – starejše, je del naše osnovne dejavnosti oziroma eden izmed temeljnih programov naše organizacije. Kljub veliki odgovornosti, sem z veseljem sprejela izziv. Hvaležnost uporabnikov, pripravljenost prostovoljcev in podpora zavoda ter občine daje čutiti, da so Sopotniki dodana vrednost naši skupnosti. Slednja raste skupaj z dobrimi zgodbami, ki jih pišemo od samega pričetka izvajanja projekta. Dobre zgodbe pa so vsekakor tisto, čemur sledim in prepričana sem, da jih ne bo zmanjkalo!


  stefka.susa@sopotniki.org       031 825 555

Štefka Suša in Luka Tori

Pridruži se ekipi prostovoljnih voznikov in prispevaj svoj delček za boljši jutri!

Piši nam na info@sopotniki.org