zavod-sopotniki-clanek-1

Pridi z mano - zame, zate, za naravo!

Zavod Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost in Mladinski center Podlaga iz Sežane sta z združenimi močmi v letošnjem letu sodelovala pri Evropskem tednu mobilnosti z različnimi aktivnostmi, ki so povezale nevladni sektor z javnim in različne generacije med seboj, vse z namenom ozaveščanja o pomenu trajnostne mobilnosti - deljenja prevozov v naših krajih in za celotno družbo. Na pot s Sopotniki smo z enim prevozom prepeljali kar največ starostnikov, za krmilo našega vozila so prijeli župani in predstavniki občin, v katerih delujemo, Mladinski center Podlaga iz Sežane pa je obenem skrbel za ozaveščanje otrok, mladine in splošne javnosti. Tema letošnjega ETM je bila delitev prevozov, s katerimi poleg trajnostnega odnosa do okolja, krepimo socialne stike s širšo okolico! 

MC PODLAGA

V začetku septembra je MC Podlaga pričela z iskanjem sloganov na temo trajnostne mobilnosti in na ta način vključila širšo javnost. Akcija zbiranja se je končala 8. septembra.

Na izbrane slogane so otroci in mladi v popoldanskem času v MC Podlaga risali risbice, mladi pa so fotografirali in oblikovali. Nastala je bogata, pestra zbirka, pravi zaklad pogledov na trajnostno mobilnost. 

 

Oblikovalka Gaja Hanzel je nato risbice in fotografije skupaj s slogani umestila v plakate. Te je MC Podlaga obesil po Sežani, pri MC Podlaga in na občini Sežana. 

 

Ob koncu Evropskega tedna mobilnosti so se otroci v MC Podlaga udeležili še delavnice Graditelji mest in cest. Zelo zanimiva delavnica je potekala tako, da so otroci risali na slogane, na prazne plakate risbice, na tleh pa so se preizkusli kot inženirji novih infrastrukturnih projektov in iz plastelina ustvarjali bodočnost ulic, cest, prog, pločnikov itn.

 

SOPOTNIKI

Sopotniki smo k sodelovanju povabili župane in predstavnike občin, v katerih delujemo. Naš namen je bil približati problematiko starostnikov, ki živijo na obrobnih območjih, kjer ni urejenega javnega potniškega prometa, kjer so povezave z manjšimi mestnimi središče slabe, pomembnim lokalnim odločevalcem. Naša želja je, da povežemo kar se da največ ljudi in na ta način opozorimo na potencial delitve prevozov tako uporabnike naše storitve kot tudi odločevalce.

V ponedeljek, 18. septembra je naša prostovoljka postala županja občine Divača, gospa  Alenka Štrucl Dovgan. Na pot je peljala dve uporabnici iz divaške občine. Kaj vse smo opravili? Zamenjali smo baterijo v ročni uri, nakupili sipine kosti za papagajčke, hrano za mucke in šli po "špežo" v trgovino. Vrnili smo se zadovoljni in polni vtisov.

 

V torek, 19. septembra je naš prostovoljec postal župan občine Sevnica, gospod Srečko Ocvirk. Na pot je odpeljal štiri starostnike iz sevniške občine, in sicer na programe Ozara. Na Ozari so nam izrekli dobrodošlico in podprli prizadevanja župana, da ima tudi Sevnica danes Sopotnike. Ljudje so se razgovorili in nam povedali, kakšne še so njihove potrebe. Obljubili smo jim, da se jih bomo potrudili rešiti.

V sredo 20. septembra smo Sopotniki sodelovali pri Evropskem tednu mobilnosti v občini Borovnica (na povabilo občine Borovnica), kjer smo predstavili zainteresirani javnosti svojo storitev in izkušnje z naših poti. Starostniki so na predstavitvi povedali, da bi takšno storitev v svoji občini potrebovali. 

V četrtek, 21. septembra je naša prostovoljka postala županja občine Hrpelje – Kozina, gospa Saša Likavec Svetelšek. Na pot je odpeljala dve naši uporabnici iz hrpeljsko-kozinske občine. Šli smo po opravkih, v trgovino, kupili smo tudi copate. Gospe so se tako razveselile županje, da smo šli vsi skupaj še na kavico in sok. Pokramljali smo, med nami pa se je zgodil medgeneracijski prenos življenjskih nazorov, načel in mnenj.

 

 

V petek, 22. septembra je naša prostovoljka postala predstavnica občine Sežana, ga. Neva Filipčič. Na pot je odpeljala dve uporabnici. Obe na fizioterapijo v Sežano. Na poti so se nam pridružili novinarji nacionalne televizije, tako da je bilo v družbi še bolj zanimivo. Občudovali smo Kras, na katerem se je ravno pobiralo grozdje, spregovorili pa o letošnji letini. 

 

Izjave županov in predstavnikov občin smo zaokrožili v naslednji video vsebini. Vabljeni k ogledu!

Hvala vsem za podporo in sodelovanje!

Hvala tudi zunanjima sodelavkama Piki - Barbari Ciuha in Gaji Hanzel za pomoč pri oblikovanju.

Več

Pridruži se ekipi prostovoljnih voznikov in prispevaj svoj delček za boljši jutri!

Piši nam na info@sopotniki.org